Ecran interactiv i3 Touch

Videoproiectoare

Aspecte ale folosirii tipurilor de proiectoare

In trecut se foloseau cu precădere videoproiectoarele cu distantă tradițională de proiecție adică aparate care pot proiecta o imagine cu o diagonală de 1,5-2m de la o distantă de aproximativ  3-4m. Încă sunt in uz in majoritatea școlilor din România, Sunt din păcate si scoli care nu au nici măcar un videoproiector tradițional. Pentru ușurință vom numi videoproiectoarele in mod mai simplu… proiectoare!

Dacă la început era ceva spectaculos, odată cu evoluția tehnologiei, acest tip de proiector a devenit depășit pentru domeniul educațional modern. Deși este util, este inconfortabil si chiar periculos pentru ochi in conditiile invatarii interactive!

Folosiți informațiile pe care le primiți acum pentru ca de acum înainte să solicitați si să alegeți dotarile ca un profesionist ! Adica sa alegeti noile proiectoare care sunt adaptate învățământului modern in care folosirea proiecțiilor devin pe an ce trece tot mai importante!
In infograficul de mai jos vedeți diferența intre situația folosirii proiectoarelor cu tehnologie modernă versus situația folosirii celor cu tehnologiilor traditionale, deja depășite (chiar dacă sunt ieftine si funcționale!) .
Cred ca nu are sens sa va întreb: Dumneavoastră in care situație ați dori să fiți?


Normele europene sunt foarte stricte in privința  protecției  sănătății copiilor si a adulților împotriva pericolelor pentru ochi generate de lămpile deosebit de puternice ale proiectoarelor. Acest pericol este practic înlăturat de proiectoarele cu distanta de proiecție ultrascurtă si este diminuat ȋntr-o oarecare măsură de cele cu distanta de proiecție scurtă
Un proiector cu distanta  tradițională de proiecție este foarte util si in continuare dar numai acolo unde nu trebuie să stăm in raza lui de proiecție!

Dar ce este de fapt aceasta distantă de proiecție?
In infograficul de mai jos am prezentat succint diferența dintre distantele de proiecție a diferitelor generații de proiectoare. Este evident avantajul dat de proiectorul cu distanta ultrascurtă mai simplu spus ultrascurt!. In situații limită, in care bugetul nu permite in nici un fel, se poate alege proiectorul din generația cu proiecție scurtă dar care va fi in curând depășit! Sa vedem in continuare de ce!


Când vorbim despre investiții e bine să luăm in calcul ce se va întâmpla in viitorul apropiat!
Trecând peste subfinanțarea de la noi si uitându-ne la țările  europene fanion ale învățământului modern observăm următoarele aspecte:
– In Anglia fiecare clasă din fiecare școală are o tablă interactivă si un proiector iar acum se cumpără doar ecrane digitale LED multitouch (ca si televizoarele). Aceste ecrane se folosesc ca o a doua unitate vizuală pentru lucrul pe grupe cu elevii.
– La nivel mondial se vede o creștere a dotărilor in scoli cu ecrane digitale interactive care au egalat dotările cu table interactive.
Exemplu i3TOUCH
Au apărut deja primele proiectoare ultrascurte fără lampă care folosesc leduri LASER si pot fi folosite si 15 ani fără a fi afectată calitatea. Exemplu i3PROJECTOR LASER 

Veți spune firesc: NOI NU SUNTEM IN ANGLIA!

Aveți dreptate, dar asta nu înseamnă să nu fim informați! Cu ce ne ajuta aceasta informație? Simplu, gândiți-vă că doriți să luați un proiector. Știind că in lumea avansată spre care ne îndreptăm irevocabil, NU SE MAI CUMPARA PROIECTOARE TRADITIONALE PENTRU EDUCATIE iar in Anglia aproape nu se mai cumpără proiectoare ci ecrane LED, e limpede ca o investiție inteligentă care este mai rentabilă in timp este aceea de a dota clasa cu un proiector ultrascurt!
DE CE tocmai cel ultrascurt? Cel doar scurt nu e bun?
Este si nu este! Analizați puțin…daca ne uităm înainte in timp, după dotarea cu un proiector poate urma dotarea cu o tablă interactivă! Si atunci intrăm într-o altă dimensiune a predării si vom sta cu copiii in jurul tablei. Nu am dori ca atunci proiecția sa fie cea mai potrivită, fără orbire, fără disconfort, adică ultrascurtă!?